donderdag 12 juni 2008

....een koperen staart

Als ik via een zijdeurtje de kerk binnen loop is het opvallend stil. Ik volg de uitgesleten treden van de trap naar boven. Als ik boven kom is de drukte die vorige week nog op het orgelbalkon heerste voorbij, rust en stilte is nu het toverwoord. Achter uit de speeltafel komt een geweldige koperen staart. In het orgel waaiert alles uit. Nieuwe pneumatiek buizen vormen de verbinding tussen toets en ventiel. Aan beide kanten van de speeltafel ligt het pijpwerk klaar. Onder de windlade van het hoofdwerk staat de grote balg voor het hoofdwerk en het pedaal, daarachter één voor het positief en één voor het recit. Ze vormen een sterk contrast met de nieuwe grenen windkanalen.


Het hoofdwerk wordt langzaamaan gevuld, inmiddels staan er 6 stemmen in. De pijpen van de octaaf worden aangegeven en krijgen hun eigen plaats in het pijpenrooster. Op de laden van het pedaal staan de grote 16 vts houten pijpen van de Contrabas. Achter de speeltafel ligt een plank over het pedaal en staat een stoel klaar voor de "artiest". Niet gebruikelijk maar in deze fase natuurlijk heerlijk werkbaar voor de intoneur en de stemmer.


In het kerkportaal staan de bekers van de tongwerken en in de kerk ligt de Bourdon van het positief te wachten totdat het hun beurt is.

Geen opmerkingen: